Není lehké mít doma hasiče...

Nová cisterna v Herálci

20.03.2018 19:29

Mnozí z Vás během minulého roku jistě zaregistrovali naši snahu o pořízení nového zásahového vozidla, a to o novou cisternu po požární jednotku sboru dobrovolných hasičů v Herálci. Celé naše úsilí probíhalo několik dlouhých měsíců a dočkali jsme se až v pátek 16. března 2018, kdy nám výrobce vozidla WISS CZECH Napajedla přivezl do Herálce vozidlo a mohlo dojít k jeho předání.

Je až neuvěřitelné, jak nekonečně dlouhý boj to byl. Všechno to začalo před rokem a půl, kdy Obec Herálec schválila žádost o cisternu (jaro 2016!). Naše žádost byla následně schválena MVČR, a právě v tento moment mohl začít boj o novou cisternu naplno. V listopadu 2016 velitel jednotky Jakub Bezchleba a jeho zástupce Ladislav Laštovica sepsali první technické specifikace. Ovšem, neočekávali jsme, že Generální ředitelství HZS nám je 7x vrátí zpět a uspějeme až s osmým návrhem specifikací.

 

Jakub s Ladislavem sami kompletně zpracovali výběrové řízení a dokumenty mohly být předány paní na „vyšších místech“, která měla na starost „hladký“ průběh řízení. Bohužel, není všechno tak, jak si člověk přeje. Došlo ke zpoždění výběrového řízení v řádu dní, a my nestíháme o jediný měsíc termín dodaní vozidla v roce 2017.

Nezbývá nám tedy nic jiného než zažádat o odklad dodání na rok 2018, a tím začíná boj s úřednickým šimlem na novo. Tohoto nelehkého úkolu se s velkou bravurou zhostil Ladislav Laštovica a po pár telefonátech se mu odklad povedlo zařídit. Termín dodání je posunut na konec ledna 2018.

Vozidlo je výrobě a my se těšíme na první kontrolní den, který byl naplánovaný na leden 2018. Bohužel, na kontrolním dni zjišťujeme, že výrobce lednový termín nestíhá a nejspíš se o měsíc opozdí. Proběhne schůzka se zástupcem výrobce a představenstvem Obce Herálce, na které je dohodnut nový termín dodání.

16. březen 2018 je ten nejlepší den pro všechny hasiče v Herálci, protože do obce přijíždí po 35 letech opět zbrusu nová hasičská cisterna na podvozku Scania s celým označením CAS 20/4000/240 S2R SCANIA P480 CP31 4x4.

Vozidlo, jehož celková cena byla 5 790 000,- Kč, bylo financováno z Fondu zábrany škod kanceláře pojistitelů (tedy z povinného ručení vozidel nás všech) a to částkou 2 500 000,-Kč, dále Krajem Vysočina částkou 500 000,- Kč. Tím pádem Obec Herálec doplatila pouze 2 790 000,- Kč z celé ceny vozidla.

Jménem celého sboru bych ráda poděkovala Jakubovi Bezchlebovi a Ladislavu Laštovicovi za vytrvalost v jednání, za neutuchající elán v boji s úřady a za čas, který strávili s přípravou a realizací tohoto velkého projektu. Utvrdilo nás to v našem přesvědčení, že na pozici velitele a jeho zástupce jsou oni ti praví, kteří se dokážou postarat o vedení jednotky a tím pádem i o bezpečí našich spoluobčanů v naší obci.

Za SDH Dita Dvořáková

Fotka uživatele SDH Herálec.

Vyhledávání

Kontakt

SDH Herálec
592 01 Herálec 81
starosta Kosek Petr
mob. 603 193 690
email: sdh.heralec@email.cz

velitel Bezchleba Jakub
mob. 606 670 263
email: jsdhheralec@seznam.cz

Ohlášení pálení
https://palenihzsvyk.webrex.cz/
SEO